четвер, 4 лютого 2021 р.

Лекційне заняття приурочене до річниці проголошення Універсалу Злуки між УНР та ЗУНР

 4 лютого 2021 року у Кам'янському літературно-меморіальному музеї О.Пушкіна та П.Чайковського для учнів 9-Б та 11-Б класів Кам'янського ліцею №1 проведено навчально-просвітницький захід, присвячений Дню Соборності України.

Лекційне заняття приурочене до річниці проголошення Універсалу Злуки між УНР та ЗУНР, яке відбулося 22 січня 1919 року на Софіївському майдані у Києві.
Ведучий заходу - О.Мушта - розповів про витоки й передумови об'єднання українських земель, коротко описав хронологію подій, які передували цьому процесу, детально розказав про проголошення Акту Злуки тощо. Окрема частина заняття була присвячена біографії українського політичного діяча, науковця, члена Директорії УНР Федора Швеця. Він є уродженцем с. Жаботин(1882 -1940) і саме нашому земляку випала честь зачитати текст Універсалу про об'єднання українських земель у тому далекому 1919 році. Зазначимо, що дата - 22 січня - обрана недаремно. Саме в цей день, рівно за рік до Злуки, Центральна Рада проголосила Незалежність України.
Після заходу діти з вчителями організували святкову раптівку до Дня соборності. На мосту через річку Тясмин, учні, зазделегідь розділившись на 2 групи, зійшлись по центру та зачитали текст Універсалу про об'єднання ЗУНР і УНР. Опісля, всі взялись за руки, утворивши своєрідний ланцюг, та урочисто скандували "Одна, єдина соборна Україна!"






Немає коментарів:

Дописати коментар